O našom vinárstve

O vinárstve

Vinárstvo Lipár je malým rodinným podnikom z Pezinka. Práve toto miesto je známe svojimi vinicami, a tak to musel byť osud. Naše nadšenie týmto nadčasovým mokom postupne prekvitlo v túžbu ponúkať vlastné vína, a to čo najširšiemu publiku nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Kvalitnou a trpezlivou prácou sa nám podarilo založiť Vinárstvo Lipár a vybudovať si stále miesto na trhu. V našej ponuke tak nájdete uspokojivý výber tých najzaujímavejších druhov vín, ktoré sa vyznačujú našim jedinečným, osobitým puncom. Do výroby vín vkladáme nielen svoje skúsenosti, ale najmä svoje srdce. Preto veríme, že každý jeden druh z našej ponuky vám poskytne nezabudnuteľný zážitok a upevní konkrétne chvíle v kruhu vašich najbližších. Naše vína začínajú svoju púť na kopcoch južnoslovenskej oblasti v okolí obce Jasová a v malokarpatskej vinohradníckej oblasti v okolí nášho domovského mesta Pezinok. A kde svoju púť skončia – to už je na vás.

Vinárstvo Lipár je výsledkom našej dlhoročnej a nikdy nekončiacej vášne. Tou vášňou je víno a sen, ktorý stál na začiatku zrodu nášho vinárstva.

Počas rokov sa podarilo našim vínam získať mnohé úspechy. Okrem pravidelného zúčastňovania sa súťaže, ktorú organizuje Spolok vinohradníkov vo Viničnom, sme dokázali v roku 2019 získať aj zlatú a striebornú medailu. Vína tak chceme predstavovať nielen slovenským záujemcom, ale ich plánujeme dostať aj do zahraničia. Najväčším ocenením našej práce je však pravidelná spokojnosť našich zákazníkov a pozitívne reakcie na každý jeden druh vína. A to je prioritou, ktorú Vinárstvo Lipár bude neustále prinášať k vám.

Úspechy Vinárstva Lipár

Zrod vína

Ako vyrábame naše vína

Proces výroby vína je naozajstným umením. Začína sadením viniča a končí jedinečným zážitkom, ktorý sprevádza vaše posedenie s blízkymi. V živote vína je však oveľa viac dôležitých momentov, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Chceme vám teda proces výroby našich vín Lipár priblížiť tak, aby ste ho nielen dokázali pochopiť, ale najmä oceniť. A potom vám váš pohár vína bude chutiť ešte o čosi lepšie.

Zber

Pokiaľ by sme vynechali všetko pred dozretím hrozna, môžeme proces výroby začať jeho zberom. Správne vyzretie hrozna a jeho presný čas zberu je tiež naozajstnou mágiou. Zber hrozna prebieha v závislosti od konkrétnej odrody, niekedy je to skôr, inokedy neskôr. Dôležitý je cit, ktorý musí pri ňom každý výrobca hrozna prejaviť.

Spracovanie

Hrozno sa následnej niekoľkými krokmi spracuje na mušt, ktorý je akousi predprípravou pre samotné víno. Mušt je potrebné odkaliť a za pomoci riadenej fermentácie sa tento odkalený mušt postupne mení na víno.

Dozrievanie

Dôležitá je presná regulácia teploty v špeciálne chladených nádobách. Správne prostredie je tak pre kvalitné víno nevyhnutnosťou. Nápoj v týchto nádobách následne fermentuje najmenej 10 dní, niekedy však aj 20 – tiež to závisí od konkrétneho druhu vína.

Naše tajomstvo

A samozrejme, možno najdôležitejším krokom k unikátnym druhom vín je tajomstvo. To si každý výrobca stráži ako oko v hlave. Súvisí napríklad s cukornatosťou muštu, pridávaním kvasiniek a špeciálnej výživy pre ne a s podobnými detailmi, ktoré vo výsledku dokážu urobiť naozaj mnoho. Práve naše jedinečné tajomstvo robí z našich vín Lipár originálne a zaujímavé druhy, ktoré si, veríme, nájdu fanúšikov aj u vás. 

 

Naša ponuka vín

Z našej pestrej ponuky vín si vyberie určite každý. Čakajú na vás obľúbené odrody z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a ďalšie.

Víno a jedlo – perfektná kombinácia

Existuje lepšia kombinácia k príjemne stráveným chvíľam v kruhu najbližších, ako je víno a jedlo? Hľadali by sme naozaj ťažko. Táto odveká symbióza však má tiež svoje pravidlá a pri...

víno ako liek víno ako dar Víno Lipár