Degustácia vína – ako na to

Degustácia vína je odvetvím pre naozajstných odborníkov. Avšak aj vy doma si môžete vyskúšať, aké ťažké to naozaj je. Ponúkame vám rýchly prehľad, čo si pri víne všímať a ako pri degustácii postupovať. Pri degustácii vína posudzujeme tri hlavné faktory: vzhľad, vôňa a chuť. Na každý faktor splýva hneď niekoľko premenných, my sa však pozrieme na najhlavnejšie charakteristiky.

Vzhľad

Vzhľad, a teda farba vína, najužšie súvisí s odrodou viniča. A je v nej ukryté omnoho viac, ako iba biela, červená či ružová. Určujeme intenzitu farby – je tmavšia či bledšia? Ďalej sa pozrieme zbližša na konkrétny odtieň a na to, či nejaký tón prevláda a zaujme vás okamžite. Práve odtieň farby dokáže pomôcť pri odhalení konkrétnej odrody či oblasti pestovania. Živosť farby nám prezradí, či ide o staršie víno alebo mladšie. Tak napríklad hnednutie súvisí s vekom vína. Pozornosť je potrebné venovať aj okraju, tzv. menisku – najkvalitnejšie vína si udržiavajú svoju farbu až po okraj.

Vôňa

Na pomoc nám prichádza náš nos. Už na prvý dojem môžeme zistiť približný obsah alkoholu. Pokiaľ je prvý dojem naozaj výrazný, môže ísť o tzv. alkoholizované vína, ako napríklad portské či sherry. Niekedy sa však môže jednať iba o robustné víno s prirodzene vysokým obsahom alkoholu. Hľadáme špecifickú vôňu, ktorá môže byť buď výrazná alebo skrytá. Môže byť mladistvá či zrelá (vek vína), hladká a harmonická alebo obsahovať rušivé elementy. A čo konkrétna aróma? Cítiť napríklad vanilku ako predpoklad kvasenia v dubovom sude alebo je vôňa skôr priamočiara. Na všetky tieto otázky hľadáme odpovede.

Chuť

Chuťové poháriky by nám už mali iba potvrdiť všetky fakty, ktoré sme odhalili pri farbe a vôni vína. K chuti je však potrebné pristupovať objektívne a otvorene, pretože ste sa pokojne mohli mýliť. Všímame si napríklad kyslosť vína, trpkosť či napríklad perlenie. Je víno cítiť kyselinkami alebo nie? Čo triesloviny – sú výrazné ako pri červenom víne alebo úplne absentujú? Obsahuje víno bublinky a ak áno, sú výrazné či jemné? Pokiaľ zistíte, že ste sa mýlili, pokojne znova zapojte aj ostatné zmysly. Poctivým tréningom sa vám podarí určiť nielen názov odrody viniča, ale aj oblasť, z ktorej pochádza, vek či kvalitu vína.

Pokiaľ zistíte, že ste sa mýlili, pokojne znova zapojte aj ostatné zmysly. Poctivým tréningom sa vám podarí určiť nielen názov odrody viniča, ale aj oblasť, z ktorej pochádza, vek či kvalitu vína.

Naša ponuka vín

Z našej pestrej ponuky vín si vyberie určite každý. Čakajú na vás obľúbené odrody z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a ďalšie.

Pezinok – slovenská vinárska legenda

Na Slovensku nie je veľa miest, ktoré by boli s vínom a jeho výrobou spojené tak úzko, ako je tomu pri meste Pezinok. Pezinok a jeho okolie ponúka priam ideálne...

Degustácia vína – ako na to

Degustácia vína je odvetvím pre naozajstných odborníkov. Avšak aj vy doma si môžete vyskúšať, aké ťažké to naozaj je. Ponúkame vám rýchly prehľad, čo si pri víne všímať a ako...

víno ako liek víno ako dar Víno Lipár